1. Στρατηγικός στόχος
Η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών με Υδατοκαλλιέργειες» (Π.Σ.Ε.) αποτελεί άτυπο δίκτυο νομικών και φυσικών προσώπων και φορέων, που δημιουργήθηκε το 2011 και επαναδραστηριοποιείται το 2020, έχοντας ως στρατηγικό στόχο την ματαίωση θεσμοθέτησης των Π.Δ. για οριοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. και την αναθεώρηση του ισχύοντος χωροταξικού σχεδιασμού για τις υδατοκαλλιέργειες (ΚΥΑ 31722/4.11.2011 ΦΕΚ Β΄ 2505) με συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ειδικά του ά βαθμού) στην σχετική διαδικασία. Διευκρινίζεται ότι δεν αποτελεί στόχο της Π.Σ.Ε. η συνολική απομάκρυνση των ιχθυοτροφείων, αλλά μόνο η θεσμοθέτηση του δικαιώματος της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχει δεσμευτικό λόγο σχετικά με τη χωροθέτηση και ανάπτυξη της δραστηριότητας ανά περιοχή, καθώς και η αυτονόητη αξίωση νόμιμης και αειφόρου λειτουργίας της. Η ειδικότερη θέση και επιθυμία του κάθε μέλους της Π.Σ.Ε. ως προς την αποδοχή της δραστηριότητας στην περιοχή του μπορεί να διαφοροποιείται, χωρίς αυτό να εντάσσεται στους στόχους και στις δράσεις της Π.Σ.Ε.
2. Αιτήματα
Για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της, η Π.Σ.Ε. απευθύνει προς την Πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα τα ακόλουθα δύο αιτήματα:
α) Την άμεση αναστολή κάθε διαδικασίας θεσμοθέτησης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.),
β) Την αναθεώρηση του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών», υπό τους ακόλουθους στοιχειώδεις όρους:
3. Συμμετοχή
Στην Π.Σ.Ε. μπορούν να μετέχουν Οργανισμοί και Ενώσεις της Τ.Α. ά και β΄ βαθμού (Δήμοι, Περιφέρειες και Ενώσεις τους), δημοτικές παρατάξεις, Σωματεία, Μ.Κ.Ο. και φυσικά πρόσωπα που έχουν ιδιότητα συναφή με τους σκοπούς και τις δράσεις της Π.Σ.Ε. Φορείς της κεντρικής πολιτικής σκηνής (πρόσωπα, κόμματα κτλ) δεν μπορούν να είναι μέλη της Π.Σ.Ε., αλλά η Π.Σ.Ε. καλωσορίζει την τυχόν στήριξή τους στους σκοπούς και τις δράσεις της. Κάθε φορέας μετέχει στην Π.Σ.Ε. απλώς με την λήψη σχετικής Απόφασης από το αρμόδιο Όργανό διοίκησης/εκπροσώπησής του, με την οποία δηλώνει την συμμετοχή του σε αυτήν, συνυπογράφει την παρούσα διακήρυξη και ορίζει τον εκπρόσωπό του σε αυτήν μαζί με τον αναπληρωτή του, ενώ κάθε φυσικό πρόσωπο μετέχει υπογράφοντας την παρούσα διακήρυξη. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους Ο.Τ.Α., η συμμετοχή τους ισχύει όσο διαρκεί η εκάστοτε δημοτική περίοδος και θα πρέπει να επαναβεβαιώνεται με την έναρξη της επόμενης. Από την συμμετοχή στην Π.Σ.Ε. δεν προκύπτει καμία οικονομική ή νομική υποχρέωση για τα μέλη της. Ειδική σημασία πρέπει να δοθεί στη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.
4. Λήψη αποφάσεων, εκπροσώπηση, ευθύνες
Για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την ανάληψη ευθύνης για τις δράσεις της Π.Σ.Ε. που κρίνονται ως αναγκαίες για την επίτευξη των σκοπών της, λειτουργεί Συντονιστικό Συμβούλιο (Σ.Σ.) έως εννέα μελών, το οποίο αποτελείται από:
Τα μέλη του Σ.Σ. είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για την δράση και τις ενέργειες της Π.Σ.Ε., ενώ τα μέλη της Π.Σ.Ε. που δεν εκπροσωπούνται στο Σ.Σ. δεν φέρουν καμία σχετική ευθύνη, ούτε η Π.Σ.Ε. φέρει ευθύνη για τις μεμονωμένες ενέργειες των μελών της. Τυχόν νομικές ενέργειες ή οικονομικές υποχρεώσεις που μπορεί να καθορίζονται από το Σ.Σ. είναι προαιρετικές για τα μέλη της Π.Σ.Ε. και για την συμμετοχή τους σε αυτές απαιτείται ειδική Απόφαση των αρμόδιων Οργάνων τους ή δήλωση στην περίπτωση των φυσικών προσώπων. Το Σ.Σ., όποτε το κρίνει αναγκαίο, συγκαλεί μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του συνόλου των μελών της Π.Σ.Ε., κατά την οποία γίνεται ενημέρωση και λαμβάνονται αποφάσεις αναφορικά με τις δράσεις της Π.Σ.Ε., και αποστέλλει με ηλεκτρονική αλληλογραφία ενημερώσεις, στοιχεία και οδηγίες για κατά τόπους ενέργειες των μελών. Για την τρέχουσα δημοτική περίοδο, μέλη του Σ.Σ. αποτελούν καταρχήν τα ακόλουθα πρόσωπα, τα οποία και ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την επαναδραστηριοποίηση της Π.Σ.Ε.:
5. Μέσα - δράσεις
Τα μέσα και οι δράσεις της Π.Σ.Ε. για την επίτευξη των σκοπών της θα εξειδικεύονται πάνω στους ακόλουθους άξονες:
• Παροχή έγκυρης πληροφόρησης και τεκμηρίωσης προς τους αρμόδιους φορείς της κεντρικής Διοίκησης για την ανάγκη αναστολής έκδοσης νέων Π.Δ. οριοθέτησης Π.Ο.Α.Υ. και
• Ανάλυση και τεκμηρίωση του ζητήματος σε νομικό, περιβαλλοντικό, χωροταξικό, πολιτικό-διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, δημιουργία πλάνου αντιμετώπισης και προετοιμασία αναγκαίων ενεργειών.
• Δημιουργία πλάνου αντιμετώπισης του ζητήματος σε τοπικό επίπεδο, ώστε οι Δήμοι για τους οποίους εξελίσσεται διαδικασία θεσμοθέτησης Π.Ο.Α.Υ. να έχουν έτοιμο οπλοστάσιο αποτροπής, παρέμβασης και δικαστικών προσφυγών (υποβολή ερωτημάτων σε αρμόδιες Υπηρεσίες, παρέμβαση στα αρμόδια υπουργεία, αιτήσεις αναστολης/ακύρωσης στο ΣτΕ, προσφυγή σε Ευρωπαϊκούς θεσμούς κλπ).
• Δημιουργία πλάνου ελέγχου της σύννομης λειτουργίας των κατά τόπους ιχθυοτροφείων.
• Δράσεις επικοινωνίας και πληροφόρησης (Δελτία Τύπου, ιστοσελίδα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσία στα ΜΜΕ κτλ).
• Κινητοποίηση φορέων με στόχο την αύξηση των μελών της Π.Σ.Ε.
• Κατοχύρωση ρόλου της Π.Σ.Ε. σε κάθε θεσμικό διάλογο που σχετίζεται με την επιδίωξη του στόχου και των αιτημάτων.
• Εξέταση δυνατότητας μετεξέλιξης της Π.Σ.Ε. σε Δίκτυο μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την επίτευξη των σκοπών της Π.Σ.Ε. που αφορούν στον χωροταξικό σχεδιασμό και την παρακολούθηση λειτουργίας της Υδατοκαλλιέργειας, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση των αδειών και των περιβαλλοντικών όρων της. (προτεινόμενο όνομα: «Θαλάσσιο Μέτωπο»)
• Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αποκάλυψη των πραγματικών δεδομένων της παραγωγικότητας των υφιστάμενων μονάδων Ιχθυοκαλλιέργειας (αλλά και της καταλαμβανόμενης επιφάνειας σε ξηρά και θάλασσα), τα οποία θα έπρεπε να δημοσιεύονται και να διασταυρώνονται με τις άδειές τους και με τα στοιχεία των ισολογισμών των εταιριών, δεδομένου ότι αποτελούν ουσιώδεις περιβαλλοντικούς όρους–πληροφορίες, καθώς οι μονάδες λειτουργούν σε δημόσιο χώρο και συχνά με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.